Ο Απόλυτος Ποδηλατικός Προορισμός στην Ελλάδα για τους λάτρεις του κρασιού

Οι δρόμοι του κρασιού στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Νομό Ηρακλείου οδηγούν τους επισκέπτες σε αμπελώνες που διατηρούν την αξία τους εδώ και αιώνες, σε ιστορικά χωριουδάκια με μοναστήρια και αρχαιότητες αλλά και μοντέρνα μνημεία, μεγάλου πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπως τα οινοποιεία της περιοχής.

Το αρχαιότερο πατητήρι της περιοχής στο Βαθύπετρο και ο «Κώδικας της Γόρτυνας» αποδεικνύουν ότι οι κανόνες για την παράγωγη του καλού κρασιού κληροδοτήθηκαν μέσα στους αιώνες συνδέοντας χωρίς αμφιβολία την περιοχή με την αμπελουργία και την οινοποιία.

Λιμάνι Ηρακλείου

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης σας στα οινοποιία θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τον πολιτισμό της Κρήτης, ανακαλύπτοντας τον παλιό αλλά και σύγχρονο χαρακτήρα της περιοχής.

Η διαδρομή περιέχει όλα τα σημεία ενδιαφέροντας που δεν πρέπει να χάσει ο επισκέπτης κατά την περιήγηση του στα οινοποιία του Ηρακλείου. Βέβαια, αν κάτι τέτοιο δεν συνδυάζεται με τα προσωπικά σας γούστα, μπορείτε να προσαρμόσετε την διαδρομή όπως εσείς θέλετε.

ποδήλατο στην Κρήτη

Ηράκλειο - Αρχάνες - Πεζά - Χουδέτσι

Απόσταση: 38χλμ.

Η διαδρομή ξεκινάει από την έξοδο της πόλης του Ηρακλείου. Στην συνέχεια ο επισκέπτης κατευθύνεται επί της Λεωφόρου Κνωσού με κατεύθυνση προς τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Γύρω από το παλάτι υπάρχουν σπουδαία μινωικά μνημεία τα οποία μπορεί κι αυτά κάποιος να επισκεφτεί.

Κνωσός

Μετά από αυτή την στάση στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, η διαδρομή συνεχίζεται νότια όπου και ο επισκέπτης συναντά τα πρώτα αμπέλια στα οποία κάθε χρόνο παράγεται εξαιρετικό κόκκινο κρασί. Η ποδηλασία συνεχίζεται σε ένα δρομάκι που οδηγεί στο χωριό Σκαλόνι. Σε αυτό το σημείο υπάρχει μια διασταύρωση όπου και κατευθυνόμαστε και πάλι νότια. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το υπέροχο αγροτικό τοπίο και κοιλάδες γεμάτες αμπελώνες φτάνοντας στο χωριό Αρχανές.

Έπειτα αφού διασχίσουμε το χωρίο Αρχανές και πορευτούμε νότια, θα συναντήσουμε το χωριό Βαθύπετρο. Εκεί υπάρχει ένα αρχαίο πατητήρι το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μινωικής εποχής. Η διαδρομή συνεχίζεται σε ένα ανηφορικό δρομάκι που καταλήγει στην κορυφή του λόφου. Ανατολικά θα δούμε την περιοχή των Κουνάβων, στην οποία θα φτάσουμε αν πρώτα έχουμε περάσει από το χωριό Καταλαγάρι.

Αμπέλι

Σε αυτό το σημείο συνεχίζουμε νότια για να βρούμε την κοιλάδα των Πεζών. Η περιοχή αυτή διαθέτει το μεγαλύτερο οινοπαραγωγικό κέντρο της Κρήτης και στις πλαγιές των λόφων θα δούμε τους απέραντους αμπελώνες.

Τέλος, από την κοιλάδα των Πεζών κατευθυνόμαστε προς τα χωρία Καλλονή και Άγιο Βασίλειο για να καταλήξουμε στο υπέροχο γραφικό Χουδέτσι. Νότια του χωριού απλώνεται ένας λόφος γεμάτος αμπελώνες.

Αν αποφασίσετε να καταναλώσετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας, παρακαλούμε καταναλώστε υπεύθυνα.

Κείμενο: Lithos Digital team