Μεταφορά ποδηλάτου με αυτοκίνητο

Μεταφορά ποδηλάτου με αυτοκίνητο: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος;

Έκανες όλη την απαραίτητη έρευνα, ρώτησες μάντεις και προφήτες, πήγες να σου διαβάσουν τα ταρώ και τελικά κατάφερες να επιλέξεις το ιδανικό σου ποδήλατο. Αλλά κοντά στο σπίτι σου οι προορισμοί είναι πολύ περιορισμένοι και σίγουρα θέλεις να ξεφύγεις κάπου πιο... εξωτικά. Με τη μεταφορά ποδηλάτου με αυτοκίνητο όμως, τι γίνεται;

Θα βάλεις το ποδήλατο μέσα στο αυτοκίνητο; Θα βάλεις μια βάση μεταφοράς ποδηλάτου στην οροφή; Ή μήπως πίσω από το αμάξι; Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι ιδανική λύση για όλους δεν υπάρχει. Αν υπήρχε, τότε δεν θα αποτελούσε προβληματισμό για τόσους λάτρεις του αθλήματος.

Οπότε, ας δούμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε τρόπου μεταφοράς ποδηλάτου με το αυτοκίνητο.

Λύση 1: Ποδήλατο μέσα στο αυτοκίνητο

Έστω ότι αποφασίζεις να αφαιρέσεις τους τροχούς και να χωρέσεις το ποδήλατο μέσα στο αυτοκίνητο. Τι κερδίζεις και τι χάνεις;

Μεταφορά ποδηλάτου μέσα στο αυτοκίνητο

Πλεονεκτήματα:

  • Εφόσον το αυτοκίνητό σου έχει αρκετό χώρο, η μεταφορά του ποδηλάτου στο εσωτερικό είναι μια ασφαλής λύση. Το ποδήλατό σου είναι ασφαλές από πιθανότητα κλοπής, από βροχές και λοιπά καιρικά φαινόμενα ή άλλες φθορές (γρατζουνιές κλπ).

Πρέπει, βέβαια, να προσέξεις πώς θα το τοποθετήσεις, ώστε να μην περιορίζει την ορατότητα του οδηγού.

Μειονεκτήματα:

  • Αν ξεκινάς για ταξίδι, τότε μάλλον χρειάζεσαι και χώρο στο αυτοκίνητο για τις αποσκευές σου! Κι αν έχεις ρίξει τα πίσω καθίσματα για να χωρέσεις το ποδήλατο στο εσωτερικό, τότε έχεις χάσει από τα αποδυτήρια.
  • Επίσης, κάθε φορά που κάνεις μεταφορά του ποδηλάτου με αυτοκίνητο, θα πρέπει να αφαιρείς και να ξανα-τοποθετείς τους τροχούς, με αποτέλεσμα να χάνεις χρόνο από την εκδρομή σου. Και οι πιθανότητες λένε ότι σύντομα θα βαρεθείς να κάνεις όλη αυτή τη διαδικασία.
  • Και last but not least, πρέπει να λάβεις υπόψη τη δική σου ασφάλεια. Σε περίπτωση ατυχήματος (ειδικά με σύγκρουση από πίσω), μπορεί το ίδιο το ποδήλατο να σε τραυματίσει. Γι' αυτό πρέπει να δώσεις πολλή προσοχή στον τρόπο που θα το τοποθετήσεις στο αμάξι σου.

Συμπέρασμα:

Κανείς δεν σου απαγορεύει να μεταφέρεις το ποδήλατο μέσα στο αυτοκίνητο - υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζονται οι διατάξεις του Κ.Ο.Κ (π.χ. για τη φόρτωση οχημάτων, άρθρο 32).

Μάλιστα, είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να το προστατεύσεις από φθορά ή κλοπή. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να γίνει επικίνδυνο και απαιτεί σημαντική προετοιμασία του αυτοκινήτου και του ποδηλάτου, κάθε φορά που το μεταφέρεις.

Λύση 2: Μεταφορά ποδηλάτου στην οροφή του αυτοκινήτου

Άλλη μια επιλογή είναι να μεταφέρεις το ποδήλατο σε σχάρα για την οροφή του αυτοκινήτου.

Μεταφορά ποδηλάτου στην οροφή του αυτοκινήτου

Πλεονεκτήματα:

  • Δεν αυξάνεις το μήκος του αυτοκινήτου σου, αυξάνεις μόνο το ύψος (το συνολικό ύψος αυτοκινήτου και φορτίου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 4 μέτρα). Το βασικό πλεονέκτημα αυτού, είναι πως δε σου δημιουργεί δυσκολίες στην κίνηση, ούτε στο παρκάρισμα.
  • Σημαντικό είναι πως σε περίπτωση τρακαρίσματος, το ποδήλατό σου δεν θα πάθει ζημιά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σχάρα - βάση μεταφοράς ποδηλάτου που έχεις επιλέξει να είναι καλή. Και να το έχεις ασφαλίσει σωστά.
  • Άλλο ένα - και μάλιστα σημαντικό - πλεονέκτημα της λύσης αυτής, είναι πως δεν εμποδίζει την ορατότητα του οδηγού, ούτε κρύβει τα φώτα και την πινακίδα του αυτοκινήτου. Για όλα αυτά τα σημεία ο ΚΟΚ είναι αυστηρός, οπότε πρέπει να τα λάβεις υπόψη.

Μειονεκτήματα:

  • Αυξάνοντας το ύψος του αυτοκινήτου σου, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να “βρεις” μπαίνοντας σε ένα υπόγειο πάρκινγκ ή μια πυλωτή, καταστρέφοντας το ποδήλατό σου και κάνοντας ζημιά στο αυτοκίνητο. Ή μπορεί να βρεις σε δέντρα, κλαδιά ή άλλα εμπόδια που δεν έχεις λάβει υπόψη. Άσε που αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμων σου.
  • Επίσης, κατά τη μεταφορά ποδηλάτου με αυτοκίνητο στη σχάρα οροφής, το πρώτο εκτίθεται σε βροχές και λοιπά φυσικά φαινόμενα. Η πιθανότητα κλοπής είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με τη μεταφορά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, αλλά πλέον είναι εύκολο να επιλέξεις μια καλή σχάρα οροφής που κλειδώνει, μειώνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες κλοπής.

Συμπέρασμα:

Χρειάζεσαι δύο πράγματα για να μεταφέρεις το ποδήλατο στην οροφή του αυτοκινήτου: 1. Μια καλή βάση μεταφοράς ποδηλάτου, που ασφαλίζει και κλειδώνει. 2. Να συνηθίσεις στην ιδέα ότι το ύψος του αυτοκινήτου σου αυξάνεται και ως εκ τούτου πρέπει να προσέχεις από πού περνάς. Εφόσον λύσεις αυτά τα δύο θέματα, θα είσαι μια χαρά!

Λύση 3: Μεταφορά ποδηλάτου πίσω από το αυτοκίνητο

Εδώ τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. Καταρχάς, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Μεταφορών, απαιτείται έγκριση του εξαρτήματος για τη σχάρα.

Μεταφορά ποδηλάτων σε σχάρα κοτσαδόρου

Υπάρχει η μεταφορά ποδηλάτου με αυτοκίνητο με τη χρήση κρεμαστής βάσης, βάσης για τον κοτσαδόρο, ακόμα και με τρέιλερ (π.χ. αν μεταφέρεις δύο ποδήλατα και άνω).

Πλεονεκτήματα:

  • Στερεώνοντας το ποδήλατο σε μια βάση πίσω από το αυτοκίνητο, δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα η κατανάλωση καυσίμων. Επιπλέον, αποφεύγεις τον κίνδυνο να χτυπήσεις σε χαμηλά περάσματα. Κοινώς, αποφεύγεις τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζες με μεταφορά σε σχάρα οροφής.

Μειονεκτήματα:

  • Ας είμαστε ειλικρινείς, αυτή η μέθοδος μεταφοράς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Επειδή αυξάνεις το μήκος του οχήματός σου, θα χρειαστεί να ενημερωθείς για τις σχετικές διατάξεις του ΚΟΚ σχετικά με τα μεταφερόμενα / εξέχοντα φορτία και να ενημερώσεις την ασφαλιστική σου, η οποία μπορεί να κάνει προσαύξηση στα ασφάλιστρά σου (ή και να μη σε καλύψει καθόλου).

💡 Προσοχή: Το μεταφερόμενο φορτίο, δηλαδή το ποδήλατο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προεξέχει περισσότερο από 30% του συνολικού μήκους του αμαξώματος. Επίσης, δεν πρέπει να εμποδίζει την ορατότητα του οδηγού ή να κρύβει τα φώτα και την πινακίδα.

  • Σαν να μην έφτανε αυτό, το ποδήλατό σου κινδυνεύει να πάθει ζημιά, σε περίπτωση οπίσθιας πρόσκρουσης ΚΑΙ είναι εκτεθειμένο σε φθορές, καιρικά φαινόμενα και πιθανότητα κλοπής (αν και υπάρχουν σχάρες για τον κοτσαδόρο που κλειδώνουν).
  • Και δεν τελειώσαμε με τα μειονεκτήματα! Γιατί η λύση αυτή μπορεί να είναι ακριβή αν δεν υπάρχει εργοστασιακή πρόβλεψη για κοτσαδόρο στο αυτοκίνητό σου. Εκτός κι αν βάλεις οπίσθια κρεμαστή σχάρα μεταφοράς ποδηλάτου, που είναι φθηνότερη, αλλά και πάλι αφήνει το ποδήλατο εκτεθειμένο και μπορεί να φθείρει το χρώμα του αυτοκινήτου σου. Δεν τα λες και λίγα...

Συμπέρασμα:

Αν ξέρεις ότι θα περάσεις με το αυτοκίνητο από χαμηλά περάσματα (φοβάσαι ότι θα βρεις σε εμπόδια, κλαδιά κλπ), τότε η μεταφορά ποδηλάτου στην οροφή κρίνεται αδύνατη. Ομοίως, αν δεν έχεις αρκετό χώρο στο εσωτερικό, τότε δεν μπορείς να το μεταφέρεις μέσα στο αμάξι.

Έτσι, αναγκάζεσαι να μπεις στη διαδικασία της μεταφοράς ποδηλάτου πίσω από το αυτοκίνητο. Αλλά επειδή η λύση αυτή μετατρέπει το ποδήλατό σου σε ένα εξέχον μεταφερόμενο φορτίο, πρέπει να διαβάσεις τι προβλέπει ο ΚΟΚ για την περίπτωσή σου και να ενημερώσεις την ασφαλιστική σου εταιρεία.

Ασφάλεια αυτοκινήτου & μεταφορά ποδηλάτου: Τι πρέπει να ξέρεις;

Η ασφάλεια ποδηλάτου μπορεί να μην είναι υποχρεωτική από το νόμο, η ασφάλεια αυτοκινήτου όμως, είναι. Και στην περίπτωση της μεταφοράς ποδηλάτου με αυτοκίνητο, η διαδικασία ασφάλισης είναι κάτι που πρέπει να προσέξεις.

πτώση ποδηλάτου από σχάρα μεταφοράς

#1 Είναι όλοι οι τρόποι μεταφοράς ποδηλάτου νόμιμοι;

Ναι, είναι νόμιμο να μεταφέρεις το ποδήλατο μέσα στο αυτοκίνητο, αλλά και σε σχάρα στην οροφή και πίσω από το αυτοκίνητο. Όλα αυτά βέβαια, εφόσον βρίσκεσαι μέσα στα επιτρεπτά όρια του ΚΟΚ για τα μεταφερόμενα με αυτοκίνητο φορτία.

#2 Πρέπει να δηλώσω στην ασφαλιστική ότι μεταφέρω το ποδήλατο με αυτοκίνητο;

Αν αποφασίσεις να κάνεις μεταφορά ποδηλάτου με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας βάση για κοτσαδόρο ή πάνω σε τρέιλερ, τότε ναι, πρέπει να το δηλώσεις εξαρχής. Το ποδήλατο θεωρείται προεξέχον φορτίο και εφόσον αυξάνει το μήκος του αμαξιού, πρέπει η ασφαλιστική να είναι ενήμερη.

💡 Προσοχή: Ανάλογα με την πολιτική και τους όρους κάθε εταιρείας, είναι πιθανό να σου κάνουν κάποια προσαύξηση στα ασφάλιστρα ή και να μη σε καλύψουν καθόλου.

Αντιθέτως, αν επιλέξεις μεταφορά ποδηλάτου μέσα στο αυτοκίνητο ή σε σχάρα οροφής, δεν θα επηρεαστούν τα ασφάλιστρά σου.

#3 Θα αποζημιωθώ αν με τρακάρουν και προκαλέσουν ζημιά στο ποδήλατο;

Έστω ότι κάποιος σε τρακάρει από πίσω, κάνοντας ζημιά και στο ποδήλατο και στο αυτοκίνητό σου. Τώρα τι γίνεται; Αναλαμβάνει η ασφαλιστική του να σε αποζημιώσει για τις υλικές ζημιές που σου προκάλεσε (ή και σωματικές βλάβες, αν έχεις τραυματιστεί).

Εφόσον αποδεικνύεται ότι ο άλλος οδηγός είναι υπαίτιος ή το παραδέχεται από μόνος του, τότε ναι, θα αποζημιωθείς για τις ζημιές σου. Εννοείται ότι πρέπει ο τρίτος να είναι ασφαλισμένος σε αξιόπιστη και φερέγγυα ασφαλιστική επιχείρηση.

#4 Θα αποζημιωθώ αν μου κλέψουν το ποδήλατο από το αμάξι;

Η ασφάλεια του αυτοκινήτου σου δεν αρκεί για να αποζημιωθείς, αν σου κλέψουν το ποδήλατο. Χρειάζεσαι μια ασφάλεια ποδηλάτου με κάλυψη ολικής κλοπής. Σε κάποιες εταιρείες θα βρεις τέτοια προγράμματα, αλλά και πάλι είναι πιθανό να μη σε καλύπτουν για κλοπή από το αυτοκίνητο, μόνο από φυλασσόμενους χώρους (κλειστό πάρκινγκ κ.λπ.).

#5 Τι γίνεται αν πέσει το ποδήλατο και χτυπήσει άλλο όχημα;

Σε αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες, στους όρους της κάλυψης αστικής ευθύνης, θα δεις να αναγράφεται η “Αστική Ευθύνη μεταφερόμενου φορτίου”. Αυτό σημαίνει πως αν το ποδήλατο ως μεταφερόμενο φορτίο προκαλέσει ζημιά σε άλλο όχημα, θα το καλύψει η ασφαλιστική σου.

💡 Προσοχή: Για να καλυφθεί από την ασφαλιστική σου η ζημιά αυτή, πρέπει αποδεδειγμένα να έχεις λάβει τα προβλεπόμενα από τον ΚΟΚ μέτρα ασφαλείας για τη φόρτωση του ποδηλάτου στο αυτοκίνητο.

Κοινώς, μην κάνεις τσιγκουνιές στη βάση μεταφοράς ποδηλάτου. Και φρόντισε να το ασφαλίζεις προσεκτικά κάθε φορά που το μεταφέρεις.

#6 Αν χρειαστώ ρυμούλκηση σε συνεργείο, θα μεταφερθεί και το ποδήλατο μαζί με το αμάξι;

Μάλλον όχι. Αν διαβάσεις τους όρους οδικής βοήθειας του ασφαλιστηρίου σου, λογικά θα δεις να αναγράφεται πως για να ρυμουλκήσουν το αυτοκίνητό σου σε συνεργείο, πρέπει το μεταφερόμενο φορτίο να απομακρυνθεί από το όχημα.

Μπορείς, βέβαια, να μιλήσεις με τους ανθρώπους της οδικής σου, μήπως και γίνεται το ποδήλατο να μεταφερθεί με δική σου ευθύνη. Αλλά σε γενικές γραμμές δεν προβλέπεται.

Συμπέρασμα: Ποια λύση να προτιμήσω για μεταφορά ποδηλάτου με αυτοκίνητο;

Αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες σου! Για να πάρεις την τελική απόφαση, λάβε υπόψη τη χωρητικότητα του αυτοκινήτου σου, τις ιδιαιτερότητες της διαδρομής, τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν και οτιδήποτε άλλο πιστεύεις ότι έχει νόημα για τη μεταφορά του δικού σου ποδηλάτου.

Μην ξεφεύγεις από τις διατάξεις του ΚΟΚ, που υπάρχουν για τη δική σου προστασία, αλλά και την ασφάλεια όλων στο δρόμο και αν τελικά φορτώσεις το ποδήλατο πίσω από το αυτοκίνητο, μην ξεχάσεις να το δηλώσεις στην ασφαλιστική σου!

Τώρα ξέρεις ό,τι χρειάζεσαι για τη μεταφορά ποδηλάτου με αυτοκίνητο. Μην ξεχνάς να λαμβάνεις τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και σου ευχόμαστε καλές και ξένοιαστες διαδρομές!