Αόρατος μαγνήτης cadence

Ο αισθητήρας στροφών πεταλαρίσματος είναι από τα πιο χρήσιμα προπονητικά εργαλεία πάνω στο ποδήλατο. Απαραίτητος για τη λειτουργία του αισθητήρα, είναι ο μαγνήτης που πρέπει να τοποθετηθεί στην εσωτερική πλευρά του αριστερού βραχίονα. Τα κλασικά ζιπάκια (πλαστικά δεματικά / zip-ties) ή ο ιμάντας του χαλάνε τη "μόστρα" του βραχίονα, έτσι τα κατήργησα ως εξής:

Αόρατος μαγνήτης cadence

Αφού καθάρισα το σημείο επαφής με λίγο οινόπνευμα, κόλλησα το γυμνό μαγνητάκι μ' ένα μικρό κομμάτι αφρώδους ταινίας διπλής όψεως, κομμένο στο σχήμα του μαγνήτη. Μερικές περιστροφές του βραχίονα επιβεβαίωσαν πως το σημείο της τοποθέτησης είναι εντός εμβέλειας του αισθητήρα στροφών (η οθόνη του κοντέρ έδειξε τις στροφές).

Το πρόβλημα της ταινίας διπλής όψεως είναι η αντοχή στις καιρικές συνθήκες, έτσι στη συνέχεια χρησιμοποίησα ένα πιστόλι θερμοκόλλας (εναλλακτικά: κόλλα σιλικόνης ή ατλακόλ) για να καλύψω τα πλαϊνά του μαγνήτη και το σημείο επαφής του με το βραχίονα. Έτσι, η ένωση όχι μόνο στεγανοποιείται, αλλά ενισχύεται από την κόλλα στο εξωτερικό. Χρειάζεται πραγματικά ελάχιστη κόλλα, η οποία ίσως χρειαστεί να "στρωθεί" με το δάχτυλο ή με μια οδοντογλυφίδα.

Αόρατος μαγνήτης cadence

Voila! Ο βραχίονας φαίνεται "καθαρός" ενώ το μαγνητάκι είναι γερά ασφαλισμένο στη θέση του. Οι συγκεκριμένες κόλλες, βασεί της εμπειρίας μου, δεν χαλάνε το φινίρισμα του βραχίονα και επιτρέπουν την αφαίρεση του μαγνήτη χωρίς εργαλεία, αν αυτό χρειαστεί. Μέχρι στιγμής έχω γράψει περίπου 3.000 απροβλημάτιστα χιλιόμετρα με τον μαγνήτη τοποθετημένο κατ' αυτό τον τρόπο.

Υλικά/Εργαλεία:

  • Αισθητήρας στροφών και μαγνήτης
  • Ένα μικρό κομμάτι αφρώδους κολλητικής ταινίας διπλής όψεως
  • Κόλλα σιλικόνης, ατλακόλ ή κόλλα θερμοπίστολου
  • Οινόπνευμα
  • Χαρτί κουζίνας
  • Μικρό ψαλίδι