Cervélo Baracchi

Το 1995, οι Phil White and Gérard Vroomen ξεκίνησαν από το μηδέν τη δημιουργία ενός ποδηλάτου μετά από επαφή που είχε μαζί τους ο τότε κορυφαίος ιταλός ποδηλάτης Gianni Bugno, ο οποίος ζήτησε από τον Gérard το ταχύτερο δυνατό ποδήλατο χρονομέτρησης. 'Εχοντας ασχοληθεί με το σχεδιασμό ποδηλάτων και άλλων οχημάτων κινούμενων με μυϊκή δύναμη για περίπου μια δεκαετία, επισκέφθηκαν το εργαστήριο σύνθετων υλικών του πανεπιστημίου McGil του Montreal. Εκεί, οι White και Vroomen οραματίστηκαν ένα ριζοσπαστικό ποδήλατο που θα ανάβαζε τον πήχη σε κάθε σχεδιαστικό τομέα: κορυφαία αεροδυναμική χωρίς θυσίες στο βάρος ή στην ακαμψία.

Η ιδέα μας ήταν να κάνουμε τους ποδηλάτες πιο γρήγορους χωρίς να μας περιορίζει ο συμβατικός τρόπος σκέψης, έτσι ακολουθήσαμε μια τεκμηριωμένη επιστημονική προσέγγιση. Το Baracchi είναι ένας αγώνας χρονομέτρησης ζευγών, έτσι στόχος μας ήταν να κάνουμε το ποδήλατο γρήγορο όσο δύο αναβάτες. Από εκεί εμπνευστήκαμε το όνομα του ποδηλάτου. Δε το προσεγγίσαμε από την άποψη να κατασκευάσουμε ένα καλύτερο ποδήλατο, αλλά πως θα κάνουμε τον ποδηλάτη ταχύτερο.

Phil White, συνιδρυτής της Cervélo

Όταν σχεδιάστηκε το Baracchi ωστόσο, η Coppi που ήταν τότε ποδηλατικός χορηγός του Bugno δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με το πράσινο τέρας. Οι δύο φοιτητές προσφέρθηκαν ακόμη και να βάλουν το λογότυπο του χορηγού στο πλαίσιο, καθώς δεν είχαν εμπορικές βλέψεις. Η απάντηση που έλαβαν, ήταν αποκαρδιωτική "Δε θέλουμε να κάνουμε τους ποδηλάτες ταχύτερους, θέλουμε να πουλάμε ποδήλατα. Ο Bugno θα καβαλήσει ιταλικό πλαίσιο από ατσάλινους σωλήνες γιατί αυτά φτιάχνουμε και αυτά θέλει να αγοράζει ο κόσμος. Τέλος".

Η απάντηση αυτή, οδήγησε τον Phil και τον Gérard στην απόφαση να διαθέσουν οι ίδιοι τις δημιουργίες τους στην αγορά, προχωρώντας έτσι στην ίδρυση της Cervélo. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία!