Lezyne Classic Dirt Floor Drive HV: ΜΤΒ-only τρόμπα δαπέδου

Κάθε φορά που ξεκινάω να φουσκώσω τα λάστιχα σε κάποιο ΜΤΒ που έχει έρθει για δοκιμή, καταριέμαι που πρέπει να κάνω δεκάδες ανεβοκατεβάσματα στη χειρολαβή της τρόμπας. Αυτό, γιατί οι τρόμπες δαπέδου που χρησιμοποιούμε όλοι μας είναι "γενικής χρήσης", που σημαίνει ότι έχουν φτιαχτεί να εξυπηρετούν τόσο τα ποδήλατα δρόμου (μικρός όγκος ελαστικού, πιέσεις που μπορούν να ξεπεράσουν τα 200psi) όσο και τα ποδήλατα βουνού (πολύ μεγαλύτερος όγκος, πιέσεις που μόνο θεωρητικά φτάνουν τα 65psi). Μαντέψτε ποιος επωφελείται: Οι κούρσες! Προκειμένου να φουσκώσει καλά το λάστιχο της κούρσας σας, κοντεύετε να φουσκώσετε όλες τις φλέβες στο κεφάλι σας κάθε φορά που αλλάζετε λάστιχο στο ΜΤΒ!

Enter the Dirt

Η Classic Dirt Floor Drive HV (*High Volume) της Lezyne είναι μια τρόμπα δαπέδου που απευθύνεται αποκλειστικά σε ποδηλάτες βουνού! Σπρώχνει πολύ περισσότερο αέρα με κάθε κίνηση του εμβόλου της, αλλά δεν θα μπορέσετε να ξεπεράσετε τα 70psi πίεσης -κάτι που σας αφήνει αδιάφορους λογικά, αφού ήδη στα 50psi κανένα ποδήλατο βουνού δε μπορεί να οδηγηθεί [σωστά] στο χώμα.

Η στρογγυλεμένη, ξύλινη χειρολαβή της τρόμπας έχει πολύ φιλική εφαρμογή στο χέρι αλλά και "ακριβότερη" αίσθηση από μία πλαστική. Η αλουμινένια βάση εξασφαλίζει ότι η δύναμη σας δε θα χάνεται σε ελαστικότητες και θα κατευθύνεται μονάχα προς τα κάτω, σπρώχνοντας αέρα προς το λάστιχο σας για να το φουσκώσετε γρήγορα και να πάτε για ποδήλατο. Το μανόμετρο είναι πολύ ακριβές, και δεν έχω καταφέρει να του καταλογίσω αντιληπτές αποκλίσεις. Η μάνικα είναι από καλής ποιότητας ελαστικό υλικό και έχει το πολύ βολικό μήκος των 130cm. Το αλουμινένιο στόμιο στην άκρη της (κατάλληλο και για τα δύο είδη βαλβίδας), αν βιδωθεί καλά δε σημειώνει απώλειες αέρα. Προσοχή μόνο, να είναι καλά βιδωμένες οι βαλβίδες Presta σας, ειδάλλως κινδυνεύετε να τις αφαιρέσετε ξεβιδώνοντας το στόμιο της Dirt HV μετά το φούσκωμα.

Tubeless love

Αν χρησιμοποιείτε tubeless ελαστικά, θα έχετε παρατηρήσει πόσο δύσκολο είναι να φουσκώσετε ένα τελείως ξεφούσκωτο ελαστικό: Εσείς "τρομπάρετε", και ο αέρας απλά βγαίνει από τα πλάγια, μέχρι που εκνευρίζεστε και πετάγεστε μέχρι το βενζινάδικο ή χαλάτε μία από τις αμπούλες CO2 σας που έχετε για ώρας ανάγκης. Όχι με τη Classic Dirt Floor Drive HV! Βιδώστε το στόμιο στη βαλβίδα, πατήστε καλά τα "αυτιά" της βάσης της και σηκώστε τη χειρολαβή: Με 2-3 γρήγορες κινήσεις, το στιβαρό έμβολο (πιστόνι & κορμός είναι μεταλλικά) κολλάει τα χείλη του ελαστικού στο στεφάνι, ενώ οι επόμενες δόσεις αέρα γεμίζουν το λάστιχο σε σβέλτο ρυθμό -Τα 30psi είναι πραγματικά θέμα δευτερολέπτων!

The video cannot be displayed because you have to accept the cookies first.


Στα €65 η Classic Dirt Floor Drive HV δεν είναι η φθηνότερη τρόμπα δαπέδου, αλλά είναι μόλις €20-€25 ακριβότερη από τις περισσότερες φτηνής ποιότητας "επώνυμες" τρόμπες με πλαστική βάση και χειρολαβή (ουσιαστικά, στοιχίζει όσο και ένα ακριβό λάστιχο ΜΤΒ). Ομολογουμένως, είναι ένα εξειδικευμένο, ποιοτικό εργαλείο που προορίζεται να κάνει ευκολότερη τη ζωή των απανταχού χωματερών, αλλά αν έχετε και ποδήλατο δρόμου, δε μπορεί να είναι η μόνη τρόμπα δαπέδου στην αποθήκη σας. Προτιμήστε την αν κάνετε πολύ ΜΤΒ, ή/και χρησιμοποιείτε tubeless, ή/και αλλάζετε τακτικά λάστιχα, ή/και έχετε 29άρι, ή/και δε θέλετε να χάνετε χρόνο με ...αέρα κοπανιστό τρομπαριστό!

Βαθμολογία:

9/10 σαμπρελάκια

 


Περισσότερες πληροφορίες: Lezyne  |  Αντιπρόσωπος: Ksports