Quick Spin: Shimano Ultegra Di2

Τον περασμένο Ιούνιο δημοσιεύσαμε την ανακοίνωση που αφορούσε τα τελικά χαρακτηριστικά της Ultegra Di2, την πιο προσιτή ηλεκτρική πρόταση της Shimano στις αλλαγές ταχυτήτων, που τοποθετούσε τη διάθεση της σειράς 6770 εντός του ίδιου καλοκαιριού. Επειδή "το καλό πράγμα αργεί" καμιά φορά, η ελληνική αγορά τελικά είδε τις πολυπόθητες ηλεκτρικές αλλαγές στις αρχές του τρέχοντος έτους, με τα Di2 Demo Bikes να φτάνουν στα συνεργαζόμενα καταστήματα πριν από λίγες ημέρες. Εξάλλου, η Shimano μας έχει μάθει στην υπομονή ώστε να είναι 100% σίγουρη για την αξιοπιστία του προϊόντος της όταν αυτό διατεθεί στον τελικό χρήστη (θυμηθείτε πόσα χρόνια "λιβανιζόταν" το θέμα της Dura-Ace Di2).

Στη διάθεση μου για περιορισμένο χρονικό διάστημα βρέθηκε ένα από τα Ultegra Di2 Demo Bikes, χάρη στο κατάστημα Kassimatis Bikes στη Γλυφάδα. Δε μπορούσα να έχω όσο χρόνο ήθελα με αυτό (πραγματικά, πότε μας φτάνει ο χρόνος;) αλλά δεδομένου της επαφής που είχα ήδη με την Dura-Ace Di2 και τη "βουνίσια μετάλλαξη" της, Ki2 δε δυσκολεύτηκα να σχηματίσω εντύπωση. Στο παρόν άρθρο δεν εξετάζω κανένα άλλο εξάρτημα της ηλεκτρικής Ultegra πλην αυτών που αφορούν τις αλλαγές ταχυτήτων (χειριστήρια, εκτροχιαστές, μπαταρία, λοιπές καλωδιώσεις).

Πως λειτουργεί;

Ακριβώς όπως η Dura-Ace Di2. Η "αποφασιστικότητα" των εκτροχιαστών 6770 δε διαφέρει καθόλου από αυτή που δείχνουν οι εκτροχιαστές 7970. Η διαφορά επιδόσεων που υπάρχει στις δύο μηχανικές σειρές 7900 και 6700 δεν υφίσταται εδώ -οι αλλαγές ταχυτήτων είναι εξίσου τέλειες!

Που χάνει σε σχέση με την Dura-Ace Di2;

Αν πάρουμε δύο ολόιδια ποδήλατα, και τοποθετήσουμε στο πρώτο χειριστήρια, εκτροχιαστές, μπαταρία και καλωδιώσεις 7970 ενώ στο δεύτερο τα αντίστοιχα εξαρτήματα της 6770, η διαφορά τους σε βάρος θα είναι περίπου 140 γραμμάρια ως αποτέλεσμα της έλλειψης εξωτικών υλικών (carbon). Βάρος που μετράει στη ζυγαριά, αλλά σε πραγματικές συνθήκες ο αναβάτης ίσως και να μην καταλάβει τη διαφορά (εξάλλου δε μιλάμε για τροχούς/ελαστικά ή πλαίσιο/πιρούνι). Επίσης, σε σχέση με την πανάκριβη Dura-Ace Di2, η ηλεκτρική Ultegra παρουσιάζει λίγο χαμηλότερη ποιότητα φινιρίσματος με μια πιο "πλαστική" αίσθηση -χωρίς όμως να παρεκκλίνει από τα υψηλά ποιοτικά επίπεδα στα οποία μας έχει συνηθίσει ο Ιαπωνικός κολοσσός.

Οι τριαθλητές και οι χρονομετρίστες ας ξεχάσουν την Ultegra Di2, καθώς οι εντελώς διαφορετικές καλωδιώσεις της σημαίνουν την απόλυτη ασυμβατότητα με τα ειδικά χειριστήρια της Shimano για τιμόνια Τριάθλου/Χρονομέτρησης ("Dura-Ace only"), όπως βέβαια και με τα υπόλοιπα εξαρτήματα της Dura-Ace Di2. Λιγότερο σημαντική λεπτομέρεια: Ο όγκος του πίσω εκτροχιαστή Ultegra Di2 είναι λίγο μεγαλύτερος από αυτόν του ακριβότερου αδελφού του.

Τι κερδίζουμε αν επιλέξουμε 6770 αντί 7970;

Εξοικονομούμε χρήματα, και μάλιστα πολλά! Σας παραθέτω τις τιμές όπως εμφανίζονται στον επίσημο ελληνικό τιμοκατάλογο:

  • Χειριστήρια: Dura-Ace €575 / Ultegra €262
  • Εμπρόσθιος εκτροχιαστής: Dura-Ace €419 / Ultegra €180
  • Οπίσθιος εκτροχιαστής: Dura-Ace €564 / Ultegra €201
  • Μπαταρία: Ίδια και για τις δύο σειρές
  • Άνω τμήμα καλωδιώσεων με κατανεμητή: Dura-Ace €96 / Ultegra €68
  • Κάτω τμήμα καλωδιώσεων με τελική διακλάδωση: Dura-Ace €158 / Ultegra €185 (ναι εδώ η Ultegra είναι ακριβότερη!)

Τελική εξοικονόμηση χρημάτων: Dura-Ace €1.812,00 - Ultegra €896,00 = Διαφορά €916,00 καθώς και λεπτότερα καλώδια που χρειάζονται μικρότερες οπές για να περάσουν!

Αξίζει τα χρήματα της η διαφορά μεταξύ τους;

Quick Look: Shimano Ultegra Di2Αν σκέφτεστε ακόμη το πλεονέκτημα που θα σας προσέφεραν εκείνα τα 140 γραμμάρια που θα έλειπαν από το ποδήλατο αν επιλέγατε την Dura-Ace Di2, τότε σίγουρα σας περισσεύουν χρήματα και δεν έχετε τι να τα κάνετε (δώσε και μένα Μπάρμπα!). Ειδικά αν χρησιμοποιήσετε τα χρήματα αυτά για αλλαγή δισκοβραχίονα, κασέτας και αλυσίδας ή τοποθετήσετε στο ποδήλατο σας ένα ζευγάρι ελαφρύτερα πετάλια όπως π.χ. τα Look KéO Blade -εξαρτήματα που περιστρέφονται με κάθε πεταλιά σας άρα το βάρος τους μετρά περισσότερο- θα έχετε ξοδέψει λιγότερα χρήματα και θα έχετε πετύχει ουσιαστικότερη βελτίωση του ποδηλάτου σας. Πρέπει κανείς να είναι πολύ υψηλού επιπέδου αγωνιζόμενος ή οικονομικά πολύ ευκατάστος ώστε πει ότι αξίζει η διαφορά βάρους/τιμής χωρίς να γελάσουν οι γύρω του, και εγώ ξέρω ότι δεν είμαι τίποτα από τα δύο. Έτσι, με το χέρι στην καρδιά (και το άλλο στην τσέπη) επιλέγω Ultegra Di2!

Με την διάθεση της τεχνολογίας Di2 σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή, η Shimano μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην εποχή που μετά βίας θα υπάρχει έστω η ανάμνηση των μηχανικών αλλαγών ταχυτήτων και θα νομίζουμε πως ήταν πάντα ηλεκτρικές -όπως οι τωρινοί αθλητές του Downhill αδυνατούν να φανταστούν το άθλημα τους χωρίς τεράστιας διαδρομής αναρτήσεις και υδραυλικά δισκόφρενα. Η σειρά 6770 είναι μια μεγάλη δρασκελιά προς αυτή την κατεύθυνση!