IXS XC-X9 γάντια ορεινής ποδηλασίας

Στην ορεινή ποδηλασία, ένα καλό ζευγάρι γάντια πλήρους κάλυψης δακτύλων ("full finger") είναι απαραίτητος εξοπλισμός. Τα γάντια αυτά θα πρέπει να είναι άνετα, εργονομικά, ανθεκτικά και επαρκώς αεριζόμενα. Ακριβώς αυτές τις απαιτήσεις καλύπτουν τα XC-X9 της ελβετικής IXS, ένα προϊόν πλήρες όσο και απέριττο.

Τα XC-X9 μας παραδόθηκαν προς δοκιμή αορίστου χρόνου. Έτσι και αλλιώς, για να δεις την πραγματική αξία ενός γαντιού θα πρέπει πρώτα να το "ζήσεις" λίγο -να πάρει το σχήμα του χεριού σου, να το ταλαιπωρήσεις, να το πλύνεις μερικές φορές και να το λερώσεις ακόμη περισσότερες. Έτσι και έκανα: Τα ελβετικά γάντια με συντρόφευσαν για αρκετούς μήνες σε όλες μου τις χωμάτινες εξορμήσεις και είχα την ευκαιρία να τα δοκιμάσω με διαφορετικά είδη χειρολαβών, σε ποικίλες συνθήκες.

Η καλή ποιότητα κατασκευής του γαντιού φαίνεται από την πρώτη στιγμή. Ανθεκτικές, σωστά τοποθετημένες ραφές δένουν μαζί τα άριστα υλικά του, Lycra, Airmesh, Terry, Micro-Fiber, το καθένα για το σκοπό του και όλα μαζί για να συνθέσουν ένα ποιοτικό σύνολο.

Η εφαρμογή των XC-X9 ήταν πολύ καλή, και δεν έχασαν το σχήμα τους παρά τη σκληρή χρήση και τα αρκετά πλυσίματα που υπέστησαν (παρότι η εταιρία προτείνει πλύσιμο σε κρύο νερό, δεν ήταν λίγες οι φορές που ξεχάστηκα και τα έβαλα στο πλυντήριο μαζί με την "κανονική" μου μπουγάδα). Κλείνοντας τη γροθιά μου ή σφίγγοντας τα χέρια μου στις χειρολαβές, οι παλάμες των XC-X9 δεν "τσουβάλιαζαν" ούτε όταν αυτά ήταν βρεγμένα.

Το επίπεδο αερισμού του γαντιού ήταν επαρκές (σε ανοιξιάτικες/φθινοπωρινές θερμοκρασίες τα χέρια μου δε ζεστάθηκαν), αλλά όχι υπερβολικό (φοριούνται άνετα τις "ζεστές" χειμερινές μέρες). Ότι θα περίμενε κανείς από ένα καλό all-around γάντι δηλαδή. Το πετσετάκι στον αντίχειρα έκανε καλά τη δουλειά του, όπως και στα περισσότερα γάντια εξάλλου που θα βρει κανείς στην αγορά -στα XC-X9 όμως, το πετσετάκι είναι αντιβακτηριδιακό.

Η εξωτερική πλευρά των γαντιών διαθέτει ανακλαστική επίστρωση για καλύτερη ορατότητα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Δε τη χρειάστηκα ποτέ στο βουνό, αλλά μάλλον αποτελεί ευπρόσδεκτη προσθήκη. Οι Micro-Fiber παλάμες με σχεδίαση PalmPad προσφέρουν αρκετή άνεση, δε μπορώ να πω ότι φορώντας τα γάντια της IXS ένιωσα ενοχλήσεις ή μουδιάσματα στα χέρια μου, ακόμη και μετά απο τέσσερις συνεχόμενες ώρες στο χώμα. Η "ντιζαϊνάτη" επίστρωση σιλικόνης σε παλάμη και ακροδάκτυλα βελτιώνει την πρόσφυση του γαντιού, που όμως επέτρεψε στα χέρια μου να γλιστρήσουν ελαφρώς όταν καβάλησα ποδήλατο με σκληρές χειρολαβές τύπου "lock-on" σε υγρές συνθήκες.

Σε γενικές γραμμές, τα XC-X9 της IXS αποτελούν άριστη επιλογή για όποιον θέλει ένα ζευγάρι άνετων, ποιοτικών γαντιών mtb γενικής χρήσης που θα του κρατήσουν για αρκετό καιρό (δεν κατάφερά να χαλάσω ούτε την εσωτερική, ούτε την εξωτερική πλευρά τους), θα του στοιχίσουν μόλις €36 και δε τον ενοχλεί η σχετική έλλειψη σχεδιαστικής πρωτοτυπίας στην εμφάνιση τους.

Βαθμολογία:
8/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: IXS.com

Αντιπρόσωπος: Tzortzopoulos Bikes