Isaac Proton Flyweight

Το Proton Flyweight είναι το κορυφαίο μοντέλο δρόμου της γερμανικής Isaac. Διατίθεται μόνο ως "Framekit", δηλαδή σετ πλαισίου, πιρουνιού, ποτηριών και λαιμού σέλας με βάρος πλαισίου από 885gr (μέγεθος 50cm) έως 1025gr (μέγεθος 60cm). Το βάρος του 54cm πλαισίου είναι περίπου 960gr, του πιρουνιού περίπου 360gr, ενώ το ποδήλατο της δοκιμής -όπως εμφανίζεται στη φωτογραφία, με εξαίρεση το GPS- ζυγίζει 7.5Kg. Πολύ καλά νούμερα!

fw 02Όσον αφορά τη σχεδίαση, το Flyweight είναι συγγενές του Isaac Proton, του οποίου και θεωρείται "πνευματικός Πατέρας". Συγκριτικά με το "απλό" Proton όμως, διαθέτει λεπτότερα τοιχώματα ανθρακονημάτων με πλέξη 1Κ.

Η δρομολόγηση των καλωδίων είναι πλήρως εξωτερική για μειωμένο βάρος και αυξημένη ακαμψία -λεπτομέρεια που όμως κάνει το πανάλαφρο Isaac να φαίνεται λίγο παλιομοδίτικο, αν και το πιρούνι με εκλεπτυσμένο ("tapered") λαιμό 1.125"/1.5" σε συνδυασμό με τη "stealth black" εμφάνιση, το σώζουν. Η μεσαία τριβή είναι τύπου Shimano Press Fit για συμβατικό άξονα 24mm "Hollowtech", άρα ξεχνάτε δισκοβραχίονες-"κτηνάκια" τύπου BB30.

Η γενική ποιότητα κατασκευής του Isaac Proton Flyweight είναι κορυφαία, όπως και το σατινέ μαύρο/ημιδιάφανο φινίρισμα του carbon, που μαρτυρά την πλέξη του υφάσματος μόνο υπό το φως του ηλίου.

Επειδή η παρούσα δοκιμή αφορά το σετ πλαισίου του Isaac Proton Flyweight -όπως ανέφερα και πιο πάνω, μόνο σε αυτή τη μορφή διατίθεται από τον κατασκευαστή- θα σταθώ ελάχιστα στον εξοπλισμό του ποδηλάτου δοκιμής: Μια "straight" σειρά Shimano Dura-Ace 7900 (το πλαίσιο δεν είναι Di2 ready, καθώς οποιαδήποτε ηλεκτρική σειρά θα βάραινε το ποδήλατο και θα ήταν αντίθετη με τη φιλοσοφία του μοντέλου), τροχοί FFWD F6 με προφίλ στεφανιού 58mm, λαιμός-τιμόνι Syntace και σέλα Specialized Toupé Carbon. Ο λαιμός σέλας της Isaac 350mm Χ 31.6mm με setback 25mm είναι κατασκευασμένος από τον ίδιο τύπο ανθρακονημάτων με το πλαίσιο, 1Κ, και αρκετά στιβαρός για ν' ανταπεξέλθει σε μια δυνατή προσπάθεια καθιστού σπριντ αλλά επίσης αρκετά ενδοτικός ώστε να "γλυκαίνει" τους κραδασμούς από το οδόστρωμα.


Πως είναι στο δρόμο;

fw 03Το χαμηλό βάρους του Proton Flyweight είναι εμφανές από την πρώτη κιόλας πεταλιά, ενώ λίγα μέτρα αργότερα ο αναβάτης αντιλαμβάνεται ότι το FW είναι λίγο πιο "μαλακό" απ' ότι περίμενε. Αυτό δε σημαίνει ότι το κατάμαυρο σύνολο δεν είναι άκαμπτο ή γρήγορο, απλώς ότι διαθέτει ένα "στρατηγικό" επίπεδο ενδοτικότητας και δεν είναι "κούτσουρο" δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση της ταχύτητας επειδή και μόνο "κοπανάει" πολύ.

Η υψηλή ακαμψία του πλαισίου είναι εμφανής όχι μόνο στην άμεση μεταφορά της δύναμης από το πετάλι στο δρόμο ή στην άριστη κατευθυντικότητα που προσφέρει σε οποιαδήποτε ταχύτητα, αλλά στο γεγονός ότι το Proton FW ωθεί διαρκώς τον αναβάτη του να επιταχύνει! Έχοντας καβαλήσει αρκετά ποδήλατα δρόμου, δε μπορώ να θυμηθώ κάποιο άλλο που να με "παρέσυρε" μέχρι τώρα σε τόσα σπριντ, ώστε να χρειαστώ διάλειμμα ξεκούρασης! Ουάου, μια στιγμή να πάρω ανάσα...

Οι αποστάσεις για τις οποίες χρησιμοποίησα το Isaac Proton FW καλύφθηκαν γρήγορα και με άνεση, που σημαίνει ότι το γερμανικό ποδήλατο με τη σχεδόν κλασική γεωμετρία δεν είναι καλό μόνο σε σύντομες, "βίαιες" προσπάθειες, αλλά και σε 4ωρα ή 5ωρα στη σέλα με αγωνιστικούς, προπονητικούς ή και χαμηλότερους ρυθμούς. Δεν είναι το ποδήλατο του "μπρεβετά", αλλά ένας πολύ καλός σύντροφος για τον αγωνιζόμενο ποδηλάτη/χομπίστα ή και σοβαρό αθλητή. Αν μου ζητούσαν να περιγράψω το Isaac Proton Flyweight με τρεις λέξεις, θα επέλεγα: Ελαφρύ-Άνετο-Γρήγορο. Στο site της Isaac αναφέρεται ότι ειδικότητα του κορυφαίου τους μοντέλου για δρόμο είναι "να επιτυγχάνει το αδύνατο", και ενώ η φράση μπορεί να είναι υπερβολή για λόγους marketing, η αλήθεια είναι πως το Flyweight συνδυάζει αξίες και χαρακτηριστικά που σπάνια βρίσκει κανείς μαζί, στο ίδιο ποδήλατο δρόμου. Η τιμή του σετ πλαίσιο-πιρούνι-ποτήρια-λαιμός σέλας στα €3.280,00 €2.952,00 (ειδική προσφορά) είναι αντίστοιχη του υψηλού επιπέδου του.

Βαθμολογία:

9/10 σαμπρελάκια

 


Περισσότερες πληροφορίες: Isaac  |  Αντιπρόσωπος: Ποδήλατα Λέστος