Quick Spin: Specialized Camber Expert Carbon 29

Δεν τρέχεις σε αγώνες, δεν κάνεις extreme πράγματα. Θέλεις ένα mountain bike για να περνάς ατέλειωτες ώρες στο βουνό, κάνοντας ξανά και ξανά τα αγαπημένα σου μονοπάτια. Στη μάνα σου Specialized το 'πες; Και αν δε το 'πες δεν πειράζει, γιατί έχει ήδη το ποδήλατο που σχεδιάστηκε για κάποιον σαν κ σένα: Το Camber Expert Carbon 29.

Το προηγούμενο Camber που δoκίμασα ήταν το αλουμινένιο 26άρι Expert του 2011. Μπορεί να πέρασε μόνο μία χρονιά παραγωγής, αλλά η συγκεκριμένη έκδοση "Carbon 29" προσφέρει σημαντικές αναβαθμίσεις: Carbon κυρίως πλαίσιο και δισκοβραχίονα (PressFit 30 μεσαία τριβή, all-mountain πατήματα με 36/22 δόντια + προφυλακτήρας), 29άρηδες τροχούς, τηλεσκοπικό λαιμό σέλας με τρεις ρυθμίσεις ύψους, και πιο αξιόπιστα φρένα. Ο εξοπλισμός του ποδηλάτου απαρτίζεται από μια μείξη εξαρτημάτων SRAM X7/X9 με πίσω εκτροχιαστή X0, υδραυλικά δισκόφρενα Formula The One R με δισκόπλακες 180mm εμπρός και 160mm πίσω. Οι τροχοί είναι οι Roval Control Trail 29 με πίσω άξονα 142+. Το σύνολο είναι αναρτημένο πάνω σε ένα tapered (1.5" σε 1.125") πιρούνι Float Performance RL 29 της Fox και μια πίσω ανάρτηση Triad II του ιδίου οίκου, ειδική για 29άρι.

Το ανθρακονημάτινο -FACT 9M- κυρίως πλαίσιο και ο επίσης ανθρακονημάτινος δισκοβραχίονας SRAM S-2200 αναβάζουν την ακαμψία του ποδηλάτου και μειώνουν το βάρος του, αλλά και προσθέτουν μερικά "coolness points" στο Camber που πέρυσι έκανε το ντεμπούτο του ως "το StumpJumper FSR του φτωχού". Μπορεί ακόμη το Camber με 110mm διαδρομής να θεωρείται το "μικρό αδελφάκι" του Stumpy με τα 130mm, αλλά άντε πες το στο Carbon 29! Τα Camber σε γενικές γραμμές να εξοπλίζονται με πιο προσιτά εξαρτήματα, αλλά εδώ έχουμε ένα απόλυτα αξιόμαχο ποδήλατο...

Specialized Camber Expert Carbon 29

Πρώτη εντύπωση

Η δοκιμή του ποδηλάτου έγινε στο φετινό demo event της Specialized, έτσι δυστυχώς δεν είχα πολλή ώρα στη διάθεση μου για να το χαρώ. Η πρώτη εντύπωση του "μεγάλου" Camber είναι θετική: Φινίρισμα στα γνωστά -υψηλά- ποιοτικά επίπεδα της εταιρίας, με το γυαλιστερό κίτρινο χρώμα του κυρίως τριγώνου να αποτελεί ευχάριστη έκπληξη. Κόκκινες "πινελιές" σπάνε το μαύρο χρώμα που απαντάται σε όλο το υπόλοιπο Expert. Ώρα για βόλτα!

Στο βουνό

Πρώτες πεταλιές και με τη ρύθμιση ProPedal στην πίσω ανάρτηση ένιωσα αμέσως πόσο καλά "ακούει" το ποδήλατο στο πετάλι. Τα υδραυλικά δισκόφρενα της Formula, The One R, είναι καλοδεχούμενα σε σχέση με τα περυσινά Avid που σε βάθος χρόνου αποδείχτηκαν αναξιόπιστα, και τα βρήκα επαρκή για να με φέρουν σε στάση, ακόμη και σε τεχνικά ή/και κάπως απότομα κομμάτια. Η αίσθηση τους δεν είναι καθόλου κακή. Ο τηλεσκοπικός λαιμός της σέλας Control Post Blacklite δεν παρουσίασε ελαστικότητες-τζόγους για όση ώρα καβάλησα το ποδήλατο, μόνο που καταλάθος δεν είχε σφιχτεί καλά η σέλα επάνω του, και χρειάστηκε να σταματήσω τη βόλτα μου και να την ξαναρυθμίσω.

Κανένα Camber δεν προορίζεται για αγώνες XC, αλλά η στιβαρότητα του πλαισίου, του δισκοβραχίονα και των τροχών εμπνέουν τον αναβάτη να σπρώξει με δύναμη τα πετάλια. Ο σύνδεσμος FSR στον κάθετο σωλήνα αυξάνει την πλάγια ακαμψία του ποδηλάτου και έτσι δεν ένιωσα πουθενά ότι ο κόπος μου από το πετάλι δεν πηγαίνει χαμένος. Για όποιον δεν κυνηγά το βάθρο, το μεγάλο κίτρινο Camber είναι μια χαρά αν θέλει να τρέξει έναν αγώνα Open. Όλα τα καλά χαρακτηριστικά που κάνουν το Carbon 29 τόσο σβέλτο και ευχάριστο, είναι αυτά που το καθιστούν και απόλυτα ελεγχόμενο σε ζόρικες καταστάσεις όπως δυνατά φρεναρίσματα ή απότομες αλλαγές κατεύθυνσης.

Specialized Camber Expert Carbon 29

Η κύλιση των Roval Control Trail 29 τροχών σε συνδυασμό με τη στιβαρότητα του συνόλου, βοηθά στην "ελαφριά" αίσθηση του ποδηλάτου -κάτι που επίσης εντείνεται από την πολύ καλή απόκριση των αναρτήσεων σε μικρά και μεσαία χτυπήματα (τα 110mm διαδρομής για ένα 29άρι είναι το αντίστοιχο περ.130mm ενός 26αριού). Το Carbon 29 στρίβει πάρα πολύ καλά, λόγω της γεωμετρίας αλλά και της άκαμπτης κατασκευής του με tapered κούτελο και "δεμένο" πίσω τρίγωνο. Ένας μεγαλύτερος άξονας 15mm στον εμπρόσθιο τροχό σίγουρα θα ήταν καλύτερος, αλλά τα συμβατικά νύχια πιρουνιού δε με ενόχλησαν στο συγκεκριμένο ποδήλατο.

Τι σου άρεσε από το Camber Expert Carbon 29;

Σχεδόν τα πάντα! Πρόκειται για ένα όμορφο και ταιριαστό σύνολο που προσφέρει στον χομπίστα αναβάτη ένα άριστο mountain bike γενικής χρήσης ώστε να χαρεί τα αγαπημένα του μονοπάτια και τους ενδιάμεσους δασικούς χωματόδρομους. Αξιόπιστος, λειτουργικός εξοπλισμός πάνω σ' ένα πραγματικά καλό πλαίσιο, με εγγύηση το κεφαλαίο "S" στο κούτελο. Κερασάκι στην τούρτα ο μηχανικός (όχι υδραυλικός) τηλεσκοπικός λαιμός σέλας, που φάνηκε χρήσιμος σε ένα-δυο κατεβάσματα στη διαδρομή μου. Απλά πίεζα το χειριστήριο στο τιμόνι, και έσπρωχνα τη σέλα σε μία από τις δύο χαμηλότερες θέσεις της -έως και 10cm χαμηλότερα. Ώρα για πετάλι; Σηκώνομαι από τη σέλα, ξανά πίεση στο χειριστήριο και τσουπ! Η σέλα επιστρέφει στη θέση της χάρη στο ελατήριο αέρα! Τέλειο;;; Σχεδόν...

Τι δε σου άρεσε;

Δε μου άρεσε το μαρκετινίστικο "X0 εκτροχιαστής πίσω / Χ7 εκτροχιαστής μπροστά" επειδή θεωρώ ότι δεν προσφέρει τίποτα (τα χειριστήρια παραμένουν X9) και η αντικατάσταση ενός χτυπημένου πίσω εκτροχιαστή θα στοιχίσει περισσότερο στον ιδιοκτήτη του ποδηλάτου. Μια "καθαρή" X9 μετάδοση θα ήταν πιο τίμια επιλογή για το Camber Expert Carbon 29 και θα μείωνε το συνολικό κόστος.

Επίσης, με ενόχλησε το συνονθύλευμα καλωδίων που διατρέχουν όλο το μήκος του διαγώνιου σωλήνα και κρέμονται κάτω από τη μεσαία τριβή (εμπρός/πίσω εκτροχιαστής και πίσω δισκόφρενο). Δεν κατάφερα να τα μαγκώσω κάπου, αλλά μαζεύουν βρωμιά+λάσπη εκεί και θα ήθελα να τα δω περασμένα εσωτερικά, όπως πολύ όμορφα περνάει αυτό του τηλεσκοπικού λαιμού σέλας.

Specialized Camber Expert Carbon 29

Τελικά;

Έχουμε ένα πολύ καλό γενικής χρήσης ποδήλατο βουνού, ποιοτικά κατασκευασμένο και φινιρισμένο, ευχάριστο με προβλέψιμη συμπεριφορά και ένα υψηλής κατηγορίας πακέτο εξοπλισμού. Η τιμή του στα €4.325,00 κατά τα φαινόμενα αξίζει απόλυτα γι' αυτό που παίρνει ο αγοραστής. Για το 2013 το Specialized Camber Expert Carbon 29 αλλάζει ελάχιστα (κυρίως στις χρωματικές επιλογές του). Καλή διασκέδαση!